Levent Seçer

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Levent Seçer (d. 1948), doktor, yazar, şair ve müzisyendir. Adana'da dünyaya geldi. Babası dönemin ünlü müzik adamları Münir Nurettin Selçuk, Hafız Burhan, Neyzen Tevfik, Malatyalı Hasan, Udi Mustafa, Baki Çallıoğlu gibi ünlü bestekârlarla birlikte çalışmış, udi Ömer idi. Bu nedenle müzikle doğup müzikle yaşadı.

Sesinin güzelliği keşfedilen Levent Seçer’e babası, o zamanlar veteriner hekim ve iyi bir müzisyen olan Dr. Baki Bey’den müzik dersleri aldırır. Bu dönemlerde anne ve babasını kaybeder. Baki Bey’in de desteğiyle sınava girer ve Ankara Devlet Konservatuvarı’nı kazanır, Ankara’ya gider. Ancak maddi imkânsızlıklar nedeniyle okuyamaz ve Adana’ya dönmek durumunda kalır. Daha sonra Tıp Fakültesini kazanarak eğitim için İstanbul’a gider. Tıp eğitimine devam ederken diğer taraftan da Güzel Sanatlar Akademisi’ne bağlı Konservatuvar sınavlarını da kazanır, burada da eğitim görür. Şan eğitimi yanında tiyatro eğitimi de alır. O dönemin çok değerli hocalarından ders alır; Yıldız Kenter, Şükran Güngör, Melih Cevdet Anday, Sabahattin Kudret Aksal, Nedim Otyam… Bir yandan da İstanbul’un o döneme ismini yazdıran gazinolarında şarkı söyler, ekmeğini kazanır.

İstanbul’da eğitimine devam ederken burs kazanır ve Tıp eğitimine devam amaçlı İtalya’ya gider. Milano’ya ilk yerleştiği dönemlerde fotoroman yapımcıları keşfeder onu ve pek çok fotoromanda ünlü oyuncularla birlikte rol alır; Milva ve Shilvia Coscina… İlk gittiği dönemlerde kaldığı otele bir film çekimi için gelen Aldo Torelli’nin ilgisini çeker ve o filmde Ömer Sheriff ve Liza Mineli ile rol alır. Keşfedilmişti, önü açılıyordu ama okumak önce geliyordu ve bu nedenle pek çok teklifi geri çevirir.

Ancak İtalya’da yapılan ve dünyanın en önemli şarkı festivallerinden biri olan San Remo’dan aldığı daveti geri çeviremez. İtalyanlar ona Levent Seçer değil, Laurent Seger demişlerdi ve yarışmaya o isimle katılmıştı. 106 eser yarışıyordu festivalde. Levent Seçer ise önce ilk 20’ye girmiş ve 16. olarak noktalamıştı yarışmayı kendi eseri olan L’ultima Parole di una dona (Bir kadının son sözü) adını verdiği şarkısıyla.(1977)

Asya Üniversitesi’nden “Kültür ve Sanatın Evrensel Anlamda Toplum Üzerindeki Etkileri” konulu çalışması ile Profesörlük unvanı almıştır.

Pek çok gazete, dergi ve internet sitelerinde köşe yazarlığı yaptı. Üç şiir kitabı ve iki öykü kitabı bulunmaktadır.

UNESCO tarafından desteklenen tüm uluslararası edebiyat ve sanat çalışmalarında bulunmuştur. Fillandiya’da bulunan müzik akademisinin (Kammermusikki) 1994 yılından beri üyesidir. UNİCEF adına çeşitli konferanslar verdi.

San Remo Festival Ödülü, Macaristan Bartoc Sanat Ödülü, Avusturya Allegro Viva Müzik Başarı Ödülü, Macaristan VII Europen Convivial Sanat Ödülü, Bulgaristan Ümir Sanat Dergisi Ödülü, Türk Dünyası Uluslararası Kültür Adamı Ödülü, Bulgaristan Ümit Dergisi Şiir Ödülü, Almanya Kapadok Vakfının Uluslararası Kültür Sanat Ödülü, Finlandiya Chamber Uluslararası Edebiyat Sanat Müzik Ödülü, Macaristan Bartok Edebiyat Sanat Ödülü, Çekoslovakya Vaklav Edebiyat Sanat Ödülü, Star gazetesi Almanya Sanat Adamı Ödülü, Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları ilimler Akademisi tarafından verilen yılın kültür adamı ödülü sahibidir.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dünde Kalmak – Şiir
  • Sevdalarımın Dansı – Şiir
  • Sabahın Altısında Uyanmak – Şiir (Azeri Diline çevrildi)
  • Zaman Sevmeye Yetmeyecek – Öykü (İngilizce’ye çevrildi - Time İs Not Enough To Love)
  • Kaybolmuş Hayatlar – Öykü (İngilizce’ye Çevrildi – Lost Lives)
  • Karanlık Her Yeri Kaplamasın
  • Bonapartizm
  • Gülümseyen Bebek (Smiling Baby)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel;
Genel;
  1. Sabahın Altısında Uyanmak, Zinde Yayıncılık
  2. Zaman Sevmeye Yetmeyecek, Zinde Yayıncılık
  3. Time Is Not Enough To Love, Payda Yayıncılık
  4. Kaybolmuş Hayatlar, Payda Yayıncılık
  5. Lost Lives, Payda Yayıncılık
  6. Karanlık Her Yeri Kaplamasın, Payda Yayıncılık
  7. Bonapartizm, Payda Yayıncılık
  8. Gülümseyen Bebek, Payda Yayıncılık